We komen er eigenlijk bijna niet meer onderuit om te kijken naar een duurzamere manier van verwarmen. De afgelopen jaren zijn de prijzen voor gas flink gestegen en dit heeft ervoor gezorgd dat we ons steeds bewuster zijn van het verbruik. En de overheid wil ook dat we kritisch kijken naar het energieverbruik en stimuleert daarom de aanschaf van een warmtepomp ter vervanging van de cv-ketel. Nu is er ook een hybride warmtepomp, die kan samenwerken met je cv-ketel. Wat is eigenlijk het voordeel van zo’n hybride warmtepomp? We zetten de voordelen op een rij.
Flinke verlaging van je gasverbruik
In de combinatie van een hybride warmtepomp en een cv-ketel zorgt de warmtepomp voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning met behulp van ‘gratis energie’ vanuit de buitenlucht in combinatie met een kleine hoeveelheid elektrische energie. Alleen op piekmomenten springt de cv-ketel nog bij en deze zorgt ook nog voor het verwarmen van water in huis. Uiteindelijk zorgt dit onder de streep al voor een flinke besparing op je gasverbruik. Volgens Milieucentraal bespaar je gemiddeld genomen 60% op je gasverbruik. Houd er wel rekening mee dat je met een all-electric warmtepomp, die zonder cv-ketel werkt, 100% op je gasverbruik bespaart voor verwarming. Als je ook elektrisch kookt, heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig.
Je hoeft je cv-ketel nog niet de deur uit te doen
Wanneer je cv-ketel nog goed is en je toch al wilt besparen op je energieverbruik, dan is een hybride warmtepomp een hele goede oplossing. Op die manier kun je je cv-ketel nog behouden en die kan samenwerken met de warmtepomp. Overigens is het momenteel nog mogelijk om een nieuwe cv-ketel te kopen en die te combineren met de hybride warmtepomp.
Een goede tussenoplossing naar volledig elektrisch
Wanneer je in de toekomst volledig elektrisch wilt verwarmen met een warmtepomp en je gasverbruik wilt elimineren, maar dit nu vanwege praktische of financiële redenen nog niet wilt, dan is een hybride warmtepomp een hele goede tussenstap. Let er wel op dat deze hybride warmtepomp in de toekomst makkelijk om te zetten is naar een volledig elektrische warmtepomp.
Je komt in aanmerking voor subsidie
De kosten voor een hybride warmtepomp kunnen sterk uiteenlopen. Houd rekening met ongeveer 6.000 euro. Maar het voordeel is dat je momenteel nog steeds in aanmerking kunt komen voor subsidie als je een hybride warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de volgende factoren:
- Type warmtepomp
- Vermogen van de warmtepomp
Over het algemeen geldt: hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Maar warmtepompen met een groter vermogen zijn ook vaak duurder in aanschaf. En zo’n groot vermogen heb je niet altijd nodig.
Zo weet je meer over de voordelen van een warmtepomp. Lees ook meer over het besparen op energie met woningisolatie en hoe je je huis kunt transformeren met gevelrenovatie. Allemaal manieren om in stappen te verduurzamen.